Kjære vinvenner,

Jeg håper Vinen er svaret! har gitt leseglede og vinkunnskap. Siden den boken kom, har jeg skrevet ferdig Bobler, også den laget i et tett samarbeid med formgiver Anne Vines. Den nye boken er i  samme stil som den forrige – gjennomillustrert i farger, trykt på og bundet i kvalitetspapir. Den er på 112 sider med godt og vel 150 illustrasjoner og et innhold som byr på den musserende vinens historie, en beretning om hvordan de forskjellige vinstilene blir til, og en presentasjon av de fremste landene som produserer slike viner.

Sprudleviner blir laget i omtrent alle vinland på kloden, og det er blitt plass til å se på også de områdene som ikke hører til de mest kjente – det er faktisk mulig å glede seg over gode bobleviner fra Nord-Europa, Øst-Europa, Nord-Amerika, Sør-Amerika, Sør-Afrika og Oseania. At slike viner strømmer fra flere land i Asia er kanskje ukjent for de fleste, men blant annet Kina og India er land som er blitt å regne med når det gjelder kvalitetsviner med bobler. Også skandinaviske vingårder har begynt å vise lovende takter.

Boken har fått plass til ti tosiders epistler som forteller om spesielle fenomener som er knyttet til boblevin, blant annet om hvordan champagne har en gunstig virkning på hjernen, om den lille spanske byen som er senteret for cavaproduksjonen, og om Lille Rødhette, som står for en stor del av sektproduksjonen som foregår i det gamle Øst-Tyskland. En berømt fransk enke får sine sider, og det samme gjelder korkene som gjør en så viktig jobb i flaskehalsen, og som blir brukt morsomt av oppfinnsomme personer etterpå.

Leserne får lære hvordan man åpner musserende viner ved hjelp av sabel, og at kork kommer fra trær som har betydning for dyrelivet i eikeskogene. Bak i boken er det blitt plass til en del kloke og vittige uttalelser om bobleviner fra kjentfolk så vel som fra folkedypet, og det er et par sider viet hjernetrim for alle som vil vise sine kunnskaper om aktuelle vinprodusenter. Et register gjør det enkelt å finne fram til omtalte personer, produsenter, land, steder, merker og faguttrykk, som selvfølgelig alle er hentet fra vinens vidunderlige verden.

Omkring på sidene er det spredt mye tekst og bilder som viser interessante, overraskende og temmelig kuriøse sider ved vinmaking, vinservering og vinkonsum. Et eget kapittel er viet forskjellige blandingsdrinker der musserende vin er en hovedbestanddel, for det er mange som har eksperimentert med både kjente og ukjente ingredienser i cocktailenes verden. Her og andre steder blir det foreslått mer lesestoff som gir ytterligere inspirasjon og kunnskap – vi har i musserende vin et emne som har resultert i et enormt omfang av vidt forskjellige bøker.

 

Eirik Myhr har journalist- og filologbakgrunn og mange års forlagserfaring fra Aschehoug og Gyldendal, med ansvar for et utall utgivelser, ikke minst flere hundre om bordets gleder.

Siden 1997 har Eirik arbeidet som frilansskribent, oversetter og forlagsredaktør. Han har skrevet bøker om blant annet nordisk matkultur, spansk og portugisisk gastronomi og vin.